Eksklusiv forkælelse til dit hår

Fertilitetsundersøgelse

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at jeg ikke er igang med at få børn, ligesom jeg heller ikke ved om det er noget jeg har svært ved. Det er bare så der ikke er nogen misforståelser. Som jeg har skrevet og delt før, så skal jeg rejse i starten af år 2020 til 2 lande med risiko for zikavirus. Det var et stort dilemma for mig tidligere på året, hvor jeg spurgte jer til råds via min instagram ift. dette. Jeg nåede frem til (med alle jeres fantastiske råd) at jeg ikke ville løbe en risiko for zikavirus ift. graviditet, hvorfor vi altså ikke går igang med børn før rejse. Derudover anbefales det at man venter 3-6 mdr. efter hjemkomst, og de retningslinjer følger vi også, så som jeg startede med at skrive, vi er altså ikke igang.. endnu. For det vil vi jo gerne på et tidspunkt, og vi er ikke mange år ude i fremtiden. Igennem en kollega fandt jeg ud af, at det er muligt at få gratis fertilitetstjek når man bor i region hovedstaden. Det er et tilbud til par, såvel som enlige. Mattis og jeg gør det selvfølgelig som par, og dvs. jeg får taget en blodprøve som viser niveauet for det kønshormon, der dannes i de små ægblærer og giver et udtryk for, hvor stor reserven af æg er. Mattis skal aflægge en sædprøve som viser hvor mange sædceller han har, og hvor gode de er. Det er en lidt længere proces grundet ventetid, så jeg bestilte tid for en måned siden og vi kan komme ind i februar og få svar. Vi kunne været kommet i januar, men det passede os ikke. Så ventetiden på sådan en tjek er omrking 2,5-3,5 måned. Indtil vores samtale i februar, skal vi have lavet vores prøver, så det hele ligger klar. Ved samtalen taler man om risikofaktorer i forhold til fertiliteten, altså lidt om livsstilen, motion/mad/rygning/stress osv. Ud fra det får man et svar på, hvordan ens fertilitet ser ud. På en skala fra grøn til rød får vi så svar på, hvordan fertiliteten passer i forhold til vores alder og hvor længe, vi fortsat kan regne med at få børn.

Jeg har intet problem med at fortælle folk det, faktisk synes jeg bare det er lidt spændende og selvfølgelig også lidt skræmmende, men mest af alt tænker jeg det er en god idé, at få lidt afklaring. Men jeg har mødt overraskende stor modstand fra folk jeg fortæller det, eller, modstand er måske så voldsomt et ord, måske nærmere undren. Mange siger de ikke kan forstå, hvorfor vi har behov for det og hvorfor vi ikke bare ‘ser hvordan det går, når vi går igang’ inklusiv Mattis. Men altså, det er da fint at vide om alt er som det skal være før vi går igang og går måned efter måned og bekymrer os over det. Mattis var skeptisk ift. om jeg ville blive mega stresset og bekymret, hvis det viser sig det ikke er noget vi nødvendigvis bare kan så nemt. Men jeg vil hellere vide det, og kunne søge hjælp eller have fokus på det med det samme, end jeg vil gå og bekymre mig måned efter måned i uvished. Det handler selvfølgelig også om min alder, for selvom jeg stadig føler mig meget ung og frisk, så kan jeg ikke komme udenom at jeg ér fyldt 30 år, og det er jo nu min fertilitet begynder at falde. Jeg er klar over, at uanset hvilket svar man får, så kan det ikke med sikkerhed sige hvornår vi kan få børn, man kan ende i den røde kategori og alligevel måske relativt kort tid efter blive gravid, ligesom det kan tage lidt tid, på trods af man er vurderet i den grønne kategori. Jeg tror og håber selvfølgelig på, at Mattis og jeg bare kan finde ud af det uden problemer.

Men selvfølgelig er jeg nervøs, for det kan jo rent faktisk være vi får et svar jeg bliver ked af at høre. Hvis nu jeg får at vide det måske ikke er noget jeg og vi bare kan, så vil det helt sikkert blive hårdt at være i, men jeg vil hellere have dén afklaring i februar, end at gå igang med baby et halvt år efter hjemkomst fra ferie, forsøge på det i et år før vi kan erkende der måske er problemer, og så først dér skulle undersøges hos læge og derefter igang med hjælp, så går årene med det pludselig hurtigt – og jeg bliver jo altså ikke yngre, hvor end jeg gerne ville det. Hvis jeg var i starten af 20’erne ville jeg aldrig overveje at blive undersøgt, ikke at der er noget galt i dem der gør dét, men mere fordi jeg ville tænke at det nok skulle komme. Men nu er jeg 30 år, og jeg synes det giver mening at få et tjek. Det er gratis og der er nogle krav man skal opfylde: man skal være bosiddende i region hovedstaden (jeg ved ikke om dette tilbud findes andre steder dog) og man må ikke allerede have et erkendt fertilitetsproblem. Man kan få en vurdering og undersøgelse af sin fertilitet, uanset om man er mand eller kvinde.

Hvad tænker I om det? Synes I også det er lidt fjollet, som flere af dem jeg har talt med om det? Har I selv prøvet sådan en undersøgelse eller måske overvejet den? Jeg hører meget gerne jeres mening <3

Går I selv med overvejelserne eller vil vide mere om det, kan I læse om fertilitetsrådgivningen her.

7 kommentarer

 • Pia

  Jeg synes, at du skal gøre det, men læn dig ikke tilbage, hvis de siger, at alt er i orden. Jeg fik at vide, da jeg var 31,, at alt var perfekt og at jeg meget nemt kunne blive gravid, men sådan gik det slet ikke. Det kom samlet til at tage 3 år. 😳

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Puha ja okay :O Det er jeg ked af at høre! Godt lige at vide

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Hej Line sofie. Hvordan har i fået en tid? Jeg har forsøgt at ringe og booke en tid adskillige gange, men jeg kan aldrig komme igennem, når der er telefontid 😞😞

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Hej Lærke
   Vi kunne ikke få tid på rigshospitalet, men Herlev. Så mit bud er forsøg ved Herlev, der var det muligt for os 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke

   TAK!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Mine forældre var 12 år om at blive gravide, så jeg kan godt forstå du vil have vished og ikke “spilde” potentielt vigtig tid på at prøve at blive gravid for du finder ud af om det skulle være noget galt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   åh det var lang tid :O Men ja, netop derfor er det rart at have noget at forholde sig til inden man går igang.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eksklusiv forkælelse til dit hår