Det tætteste jeg kommer på at blive klar

Drømmer om at rykke videre

Jeg er, som hver gang foråret kommer, blevet træt af min lejlighed. Eller, min lejlighed i sig selv fejler absolut intet, den er stor, lys og rummelig, og jeg kan være her så mange år jeg vil endnu. Eller vi. Selvfølgelig. Men jeg drømmer virkelig om hus, jeg tænker på det hver dag for tiden og jeg kigger meget på huse. Vi bor i en dyr lejlighed, vi lægger hver måned et beløb som udelukkende går til leje. De penge ville jeg hellere lægge i et hus, hvor man rent faktisk har investeret i noget og afdrager på noget. Hvert forår og sommer, så vil jeg have hus og have, og når efteråret kommer, så er jeg fint tilfreds med vores dejlige lejlighed. Jeg ved jo det handler meget om vejret, så jeg ved også, at det er mit mønster. År efter år. Men der er alligevel noget der handler om mere end blot årstiden ift. at få hus nu. Jeg mangler og længes efter at kunne lave ved mit hjem, hvad jeg har lyst til. Rive en væg ned, male et gul, eller skifte sit køleskab ud f.eks. Man er meget begrænset i en lejet lejlighed, og derfor synes jeg også det kan blive lidt upersonligt når man skal indrette sig. Jeg drømmer om at have en have, hvor hundene kan løbe rundt og hygge sig, hvor mine børn engang har et lille legehus og hvor jeg kan ligge i bar røv og sole mig, hvis jeg føler for dét. Et hus, hvor jeg kan invitere venner og familie på besøg, hvor vi kan grille, bygge huler med ungerne og nyde et glas bobler i haven. Rigtig idyllisk kan I nok høre jeg tænker om det. Men jeg ved selvfølgelig også godt at et hus er et stort projekt, der er meget vedligehold, ting der pludselig går i stykker som man selv skal betale, og der findes da ikke noget mere røvsygt end tanken om man pludselig skal have lagt nyt tag og låne 90.000 kr. til dét, eller sådan noget. Men det hører selvfølgelig med, det med at skulle ordne sådan nogle lidt kedelige praktiske ting også.

Jeg er dog også der nu, hvor jeg bedre kan forestille mig at have lyst til de praktiske ting omkring et hus. Rode i haven, male facaden eller hvad der nu ellers kommer. Jeg ved Mattis ville trives rigtig godt i vores eget hus, hvor han har mulighed for at rode med sine projekter, mulighed for at have et værksted og for at ordne og bygge en masse ting selv. Han elsker sådan noget, og det er altså begrænset hvad man kan i en lejet lejlighed, som desuden er nærmest ny. Så jeg kigger meget på huse for tiden, men jeg bliver også lige revet tilbage i virkeligheden som er, at vi lige nu ikke har penge til at købe et hus. Altså vi ville selvfølgelig skulle låne, men jeg er i tvivl om, hvad vores mulighed overhovedet er. Jeg brugte derfor det meste af en dag forleden på, at skrive til vores respektive banker, sende alle dokumenter ind for at høre, om vi overhovedet har mulighed for at låne til et hus en dag. Er det en drøm vi skal se meget langt efter, eller er den inden for rækkevidde? Jeg har brug for at vide det, for hvis først jeg tænker jeg vil have et hus og jeg vil have det NU, så har jeg det ene ben på vej ud af vores lejlighed hele tiden, og for mig betyder det, at jeg ikke rigtig gider at være her eller føler mig hjemme. Sådan vil jeg ikke have det. Så jeg har brug for afklaring omkring, hvad vores udsigter og muligheder for at låne til et hus er. Vi sidder så dyrt i denne her lejlighed, at vi kan håbe på en bank kan se vi kan sidde for nærmest det samme i et hus, samtidig med vi rent faktisk afdrager på noget af værdi.

Hvis ikke vores banker er interesserede i at låne os penge, så giver vi ikke bare op. For måske en anden bank vil. Jeg ved ikke om det er sådan noget man kan spørge til råds om, men nu prøver jeg alligevel 🙂 Er der nogle banker I kan anbefale når man står med husdrømme? Der er jo uendeligt mange banker og det er ikke lige dér jeg har allerstørst viden, så måske jeg lige er heldig der sidder en af jer derude og har lidt viden om det?

 

18 kommentarer

 • God jagt!
  Jeg har lige købt mit første hus midt i Aalborg, og min kærste og jeg har valgt at få fælles bank til formålet (dog ikke fællesøkonomi) og har fået virkelig fine råd og enormt veludført arbejde gennem Nordjyske Bank.
  Vi havde selv sparet op til en udbetaling, og fik lov at låne op til 2,5 baseret på vores udgifter og vores indtægter (jeg er deltidsansat i kommunen, han i det private, på fuldtid) og min kærestes SU-gæld og billån.
  Vi hørte ellers kun hans bank ad, da vi var meget trygge og tilfredse med min, efter vi snakkede med dem. Vi ønskede desuden ikke at låne til vores maxgrænse, da vi ikke gider sidde stramt i det økonomisk, og vi havde et meget smukt hus i kikkerten, så vi rykkede meget hurtigt :p Det var slet ikke meningen, at det skulle være nu – men det blev det.

  Vi afdrager 8000 (i grove træk) pr måned på huset (nyrenoveret murmestervilla på 154 kvm, der fik en overhaling for en 2-3 år siden af tidligere beboere), fremfor de 7000 (ink. forbrug) vi gav for en 90 kvm nyistandsat lejlighed i midtbyen, så det er vi rigtig godt tilfredse med 🙂

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tak for beskeden. Dejligt med nogle tal og fakta at forholde sig til. Det er jo så lækkert I sidder for nærmest det samme i en lækker villa fremfor en lejlighed. Vi har et møde med min kærestes bank i dag, men derfra kontakter vi nogle forskellige for at høre om vores muligheder 🙂

   Stort tillykke med jeres skønne villa <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frida

  Hej Line,
  Vi (min kæreste og jeg) har netop købt et rækkehus, som førstegangskøbere. Vi brugte findbank.dk til at indhente tilbud. Vi valgte Sydbank, efter at have snakket med hver især, og det har vi kun være rigtig glade for 🙂
  Vi sidder forresten også rigtig dyrt i vores nuværende lejlighed, men kommer til at have ca. samme udgifter, når vi flytter. Det hjælper dog på mindsettet at vide, pengene ikke ‘bare’ går til en husleje.
  Held og lykke med projektet!
  Bedste hilsener
  Frida

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tusind tak Frida. Det lyder meget som vores situation. Jeg vil kigge på findbank.dk 🙂 Tillykke med jeres nye rækkehus.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Hej Line! Vi sidder i det lige nu. Vi har dog finder HUSET, så vi skrev til 3 banker. Den første sagde nej (Nykredit). Der var intet at gøre. Og jeg opgivede faktisk næsten med de næste også. Men begge ringede tilbage og sagde ja (Arbejdernes Landsbank og Pensam Bank) 😊 så ja, man må ikke opgive fordi én siger nej.

  Og så lige en sidenote til det med børn (har læst dine tidligere indlæg) – jeg har en søn på knap 2 år nu. Gik i panik den dag jeg blev gravid. Jeg havde ro på over det hver eneste dag, men HVER aften når jeg lagde mig i sengen panikkede jeg fuldstændig og anede ikke hvad jeg skulle stille op. Var SÅ bekymret om det. Men det hele løste den dag han blev født. Selvfølgelig bekymrer jeg mig engang imellem, mest når han er syg eller fx skal starte i vuggestue. Men jeg har aldrig været så rolig som den dag han blev født 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Hej Michelle
   Tak for din besked. Hvor er det dejligt at høre I blev accepteret af en bank, det er virkelig en vild proces at købe hus. Jeg vil kigge på Al og Pensam, det kan jo være vi også har heldet med os 🙂

   Og mht børn, hvor er det dog dejligt med dit input. Jeg kan lige forestille mig selv ligge hver aften i panik når det sker, men fantastisk at høre at der er sket så meget efter han er blevet født <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lyssie

  Rockpaperdresses har netop startet et podcastserie på Spotify om huskøb sammen med en rådgiver fra Nordea. Derudover har jeg personligt gode erfaringer med Sydbank. Men jeg skrev og mødtes med næsten samtlige banker dengang jeg selv skulle købe. Og endte med at vælge ud fra en blanding af det bedste tilbud og den bankrådgiver jeg havde bedst kemi med. Tjek evt. også mybanker på forhånd for priser, og husk at alt er til forhandling.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tak Lyssie, hvor dejligt at høre 🙂 Det vil jeg kigge på

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Som en der arbejder i branchen, vil jeg sige, at det er mest sandsynligt at blive godkendt i egen bank hvis man fx ligger lige på grænsen. Realkreditinstitutterne og bankerne er underlagt de samme regler og krav, så der vil oftest ikke være den store forskel. I egen bank kan de eksempelvis se jeres historik (har i været gode til at spare op, har i haft problemer med at trække over etc.), som kan være afgørende, hvis man ligger på grænsen ift. at blive godkendt. Hvis det ikke er noget problem at blive godkendt, kan der være forskel på, hvor meget kan blive godkendt til hos de forskellige banker, men det er som oftest “ikke mere” end max. et par hundrede tusinde. Ellers vil jeg anbefale at ringe ind på bankernes hovednummer eller bede om at blive ringet op. Uden at sende dokumenter osv. ind, kan du hurtigt få et overslag, og de fleste rådgivere er rigtig gode til at forklare hvorfor man bliver vurderet som man gør, hvad man selv kan gøre for at blive bedre stillet mm.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Ah fedt du skriver Sofie. Jeg har også skrevet til min egen bank selvfølgelig og min kærestes. Men rigtig god idé at ringe og få hurtigt overslag til banker, det vil vi gøre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Vi har netop købt hus her i corona krisen og overtager den 1/7. Jeg er kæreste med en søn af nationalbank direktøren, og troede egentlig vi havde så godt styr på alting som man kunne have. Men vores blev alligevel noget rod.

  Vi snakkede med flere banker og realkreditinstitutter. Og havde faktisk virkelig sværg ved at finde nogle der ville låne os pengene. Til trods for vi selv har lagt 1.040.000 og købt for 4,4 mio. dvs. at vi selv har lagt små 20. % Vi blev ramt af gældsfaktoren (max en gældsfaktor på 4) og danske bank var faktisk den eneste bank der var villig til at se forbi denne. Fordi vi havde lagt små 15.000 til side hver måned der sidste lille års tid, hvilket er det vi skal betale af på vores realkredit lån.

  Så det jeg egentlig ville sige er at i ikke skal give op hvis i får et nej. Men at i selvfølgelig også skal være realistiske. Hvis i vil låne til en højere gældsfaktor end 4 – skal man kunne tåle at banken formue stresser med 20 %. Så hvis boligen falder med 20 % – skal i stadig have en positiv formue. Hvilket vil sige at i selv skal ligge væsentlig med end de 5 % som er lovkrav for egen udbetaling.

  Som sidenote kan jeg slet ikke anbefale jyske bank. De sagde bare nej og kom slet ikke med nogle muligheder eller anbefalinger.

  Håber det kan bruges lidt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tillykke med huskøb først og fremmest, det er da fantastisk!

   Uh men alle de tal og ord, dem skal jeg lige læse nogle gange for rent faktisk at forstå dem 😉 Men tak for det, vi giver ikke op hvis vi får et nej, og der er jo heldigvis flere banker at høre 🙂 Og det skriver jeg mig bag øret, det med jyske bank 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie E.

  Jeg kan kun anbefale at skrive rundt til alle bankerne. Der er ikke nogen særlig fordel ved at blive ved sin nuværende bank, og man oplever i den proces stor forskel på serviceniveauet. Så det er helt klart tid, der er godt givet ud! De efterspørger alligevel allesammen nogenlunde de samme dokumenter, så efterhånden går det hurtigt med at give dem noget at se på.
  Held og lykke med processen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tusind tak Julie. Vi har egentlig (indtil videre) kun skrevet til vores egne banker, så det er en god idé at kigge lidt videre hvis de siger nej 🙂 Hvilket jeg føler de gør 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Vi stod i samme situation for et år siden, og havde kontakt med flere banker.
  Vi endte med en lille bank i Frederikssund (på trods af vi boede i København) som er en af mange små banker under navnet Sparekassen Sjælland og Fyn. Det var her vi følte os mest mødt rent menneskeligt, og hvor de så på vores situation og ikke bare nogle tal der skulle passe ind i nogle kasser.

  Så mit bedste bud er virkelig Sparekassen Sjælland og Fyn; jeg har kun positivt at sige!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Tak for råd. Jeg havde engang Sparekassen Sjælland, da de (dengang) var de eneste der ville låne min eks og mig penge til en andelslejlighed. Men det kostede mange penge og da vi solgte den skiftede jeg. Men det er værd lige at tage et kig på igen kan jeg høre 🙂 Tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Jeg kan virkelig anbefalde Sydbank.
  Altid god og dygtig vejledning.
  Det første hus jeg købte som jeg gav 1 million for og nummer to som vi gav 7 millioner for, har der altid været lige god vejledning

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Gyldholm

   Fedt, tak. Vi tager et kig på Sydbank 😀 Ih hvor jeg håber det lykkes

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det tætteste jeg kommer på at blive klar