Undskyld | En læser deler

Hvorfor skiftede jeg studie? – Noget om kinastudier (og en masse billeder fra Kina)

KINASTUDIER

iphone5

Jeg blev færdig som socialrådgiver i slutningen af januar, så nu er jeg ledig og klar til at få et rigtig voksenjob for første gang. Jeg har virkelig været under uddannelse længe, som dem af jer der har læst med herinde kan huske, så startede jeg mit første studie på Københavns Universitet, hvor jeg kastede mig ud i at læse kinesisk. Jeg valgte det studie mest af alt, fordi min daværende kæreste havde en thing for asiatisk kultur og da jeg så så, at et ophold i Kina var en del af uddannelsen, så faldt valget på dette. Jeg har altid været ret god til sprog, så det faldt egentlig ret naturligt at vælge en uddannelse, hvor jeg skulle lære et nyt sprog. Kinesisk var et fuldstændig vanvittigt spændende og sindssygt sprog, jeg fik virkelig mit arbejde for. Du har nu pludselig ikke et alfabet at forholde dig til, men skal nu lære at læse, skrive og forstå tegn. Hvis jeg skrev et kinesisk tegn eller sætning til jer her nu, f.eks. 你好 (som betyder hej), så ville man ikke ane, hvordan fanden man skulle udtale en masse sammensatte streger. Derfor lærer man Pinyin, som er det mest mest brugte romaniseringssystem til standard mandarin. Her ville 你好 oversættes Nĭ hăo,og her skal man ikke bare lære at læse Ni hao, men som I kan se er der nogle accenttegn over nogle af bogstaverne, som er de kinesiske toner. Der er 4 toner og en neutral, og disse sikrer man udtaler ordet korrekt. Puha, så langt så godt. Det betyder altså, at et ord som f.eks. ma, kan udtales mā má mǎ mà eller ma. Alt afhængigt af udtale og sammensætning er samme ord forskellige ting. Et eksempel som mange havde svært ved er tallet 4. Tallet 4 har dette tegn 四 og udtales sì (med en 4.tone), udtaler du derimod ordet med en 3. tone som er sǐ 死 (samme ord, forskellig accenttegn og dermed tone) så betyder det død. Af denne grund er tallet 4 også betragtet som et ulykkestal i Kina, bare lige en sidebemærkning. Det er sgu ikke nemt og pludselig føles det som at lære flere sprog, for når du har styr på toner og pinyin, så skal du koble det til tegn og for at give et eksempel på, hvor komplicerede tegn også er kan vi tage udgangspunkt i 你好 (ni hao) som betyder hej/goddag. Hvis man skulle oversætte begge tegn står der faktisk du 你 god 好 – ni betyder du og hao betyder god. Men sammensat betyder det hej. Så disse to tegn kan også bruges i mange andre sammenhænge og betydningen vil derfor være en anden. 

Uden det skal blive alt for teknisk, så består et tegn også af en betydningsbærende del (radikal) og en lydbærende del (fonetikum) og så skal det skrives med den rigtige rækkefølge og det rigtige antal strøg. Hvis vi igen kigger på 你好 (hej) så er radikalen i første tegn 你 – 亻(som er det forreste I kan se) og i 好 – 女. Jeg stopper forvirringen her, men det var blot for at forklare, at det ikke er det nemmeste at kaste sig ud i.

Jeg har ikke tal på hvor mange timer jeg har siddet med min ekskæreste og øvet flashcards og hvor mange timer jeg brugte på det her. Jeg følte både det var spændende, men også, som om der manglede et eller andet. Jeg følte mig sat tilbage til børnehaveklassen og havde en følelse af at det ikke var nok ‘bare’ at lære et sprog. Men jeg blev der, for jeg ville til Kina, og det kom jeg. I Kina lærte jeg så meget, ikke bare kinesisk (som gik hurtigt da ingen af vores undervisere rigtig kunne engelsk) og kulturmæssigt, men også om mig selv. Jeg fik mig virkelig en fantastisk oplevelse og kastede mig ud i så mange nye, spændende og ikke mindst enormt udfordrende ting. Dog blev jeg i Kina også klar over, at der manglede en dimension i den uddannelse, som jeg aldrig ville få der, nemlig dét, at lave noget med mennesker. Jeg vidste jeg aldrig ville være tolk eller oversætter, jeg vidste også, at selvom den oplagte vej ville være at tage den videre på CBS og have fokus på noget handel/økonomi, som jo virkelig er relevant ift. Kina, så var det heller ikke noget jeg tændte på. Da jeg kom hjem fra Kina, blev mit hjerte knust, som I måske også husker. Et 4-årigt langt forhold med min daværende kæreste sluttede, og jeg stod simpelthen i en af de mest smertefulde situationer jeg nogensinde har været i. Fra den smukkeste rejse til Kina, kom jeg hjem til kaos, knust hjerte og nu var pludselig intet trygt længere. Jeg skulle sælge en fælles lejlighed, tage eksamener, kigge på andre studier, lappe mit knuste hjerte osv., det var meget svært for mig. Efter lidt tids søgen efter det helt rigtige, søgte jeg ind på socialrådgiveruddannelsen, da jeg kunne mærke, at lige netop dén uddannelse ville være det helt rigtige for mig. Så efter 3 dejlige år på Kinastudier og en masse fantastiske oplevelser og et sindssygt nyt sprog i baggagen, vinkede jeg farvel til den del af mit liv og så mig aldrig tilbage.

Dog vil jeg virkelig aldrig fortryde jeg valgte at læse kinesisk. Det er en fantastisk oplevelse og erfaring jeg har med mig videre, og det er så synd med den nye uddannelsesreform, som kunne gøre et valg som mit helt umuligt. Jeg var ikke klar til at være socialrådgiver da jeg startede på kinesisk, jeg var heller ikke klar over, at det var lige dét jeg brændte for. Nogengange kan man bare først mærke dét, når man står i en situation man troede var rigtig, men som slet ikke er det. Det er fandeme svært at vide på forhånd.

Hvad læser I? Er der nogle læsere herinde der har læst kinesisk?

img_0013 img_6397 img_7002 img_7208 img_7268 img_7415 img_8157 img_9339 naturstorby

desktop4img_9742kjkjkjkj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_5191 img_5406 img_6324 img_6328 img_6768 img_7886 img_8025 img_8058 img_8095 img_8126 img_8149 img_8249 img_8267 img_8283 img_69371 img_70031 img_73671-jpg_effected-001

25 kommentarer

 • Natascha

  Hej! Jeg stødte på dit indlæg i forbindelse med en søgning på Google om kinastudier.
  Jeg kommer direkte fra gymnasiet og har valgt at søge (BA) kinastudier på KU som min første prioritet i år. Jeg er nærmest sikker på at komme ind – så jeg tænkte på om du evt havde lyst til at fortælle lidt mere om det? Jeg har som sådan aldrig rigtig interesseret mig for Kina – men efter en studietur i 9.klasse til Beijing faldt jeg en smule landet og dens kultur. Dog er jeg stadig lidt i tvivl om det er noget for mig i det hele taget, ikke mindst fordi det er jo en helt “anden” verden end det vi kender og kommer fra. Så det ville være super lækkert, hvis du havde tid til at fortælle lidt om studiet og (både dårligt som godt)
  Tak på forhånd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • For mig var det sjovt og også lærerigt at læse om din oplevelse at lære kinesisk. Jeg prøvede ihærdigt at kigge på de kinesiske tegn du skrev, om jeg senere kunne genkende dem 😉
  Jeg kan godt sidde med en følelse af at fortryde at jeg benyttede mig af chancen at lære kinesisk da jeg var yngre, men når man er 10 år så er det altså ikke det som står på top 5 listen at skulle side hver søndag og lære kinesisk. Fik ikke fortalt at jeg er kineser og opvokset herhjemme. Det var også en anden dialekt end den vi talte hjemme så interessen faldt hurtigt (desværre)
  Til gengæld kan jeg tale det og det er noget jeg håber jeg kan bevare. Det var sjovt at læse om de forskellige udtagelser og tryk kan ændre på et ords betydning, især eksemplet om 4 kan jeg nikke genkendende til. For mig er det ikke noget jeg tænker over i hverdagen, for jeg er opvokset med det. Så ingen problemer at høre forskellen med lethed. Jeg bruger ofte eksempel ordet “stol” som ved at lægge trykket forskelligt kan få 3 betydninger. Nogle af mine veninder kan høre forskellen, men de synes godt nok det er marginaler der er tale om 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Jeg synes sgu det er sejt at du kan kinesisk!

  Jeg er uddannet sygeplejerske – har været det i 5 år. Jeg går og ærgrer mig grumt over at jeg ikke uddannede mig veterinærsygeplejerske dengang, men som flere også skriver, så er det SÅ svært at være knivskarp på hvad det er man vil, lige efter gym. Jeg har svært ved at overskue en ny uddannelse nu, mest af alt fordi uddannelsen er i Kolding, jeg skal sælge bil, af med lejlighed osv. Det er et stort skridt.
  Suk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ja lige præcis, det er så svært at vide når man er så ung. Ja en ny uddannelse, kan være et kæmpestort projekt, jeg kan sagtens sætte mig ind i hvor uoverskueligt det må være.. men kan du godt tage den så, på trods af du ér uddannet?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kathrine

   Ja det kan jeg godt – der skal gå 6 år fra jeg blev færdiguddannet til at jeg må tage en ny uddannelse, ifølge de nye regler. Det passer med næste år 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg blev færdiguddannet pædagog også her i januar og kunne derfor SÅ godt sætte mig ind i det eksamensskræk indlæg du havde, det var et helvede! Og har så faktisk lige igår fået arbejde på min drømmearbejdsplads! Har selv været i Kina i gymnasiet og elsker simpelthen det land. Kulturen da den er så forskellig fra hvad vi er vant til herhjemme og så bare maden var noget af en tilvænning. Og så er landet jo bare så smukt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ejjj hvor dejligt med drømmejobbet – tillykke!! og ja, eksamener, det er et helvede :O !!

   Haha ja man skal lige vænne sig til det er så anderledes, men jeg er heltenig, det er så smukt et land!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chris b

  Jeg har som dig også skiftet retning, men jeg mener nu heller ikke at der er noget af det der er spildt! Jeg har multimediedesigner uddannelsen fra kea, har læst teologi i 2 år efterfølgende fordi jeg manglede noget dybde. Jeg er både meget kreativ men også meget eftertænksom og havde brug for at beskæftige mig med lidt større ting, derfor valgte jeg teologi. Efter de 2 år havde jeg dog udviklet mig i en anden retning og jeg faldt ikke rigtig på plads på studiet i 4 semester. Jeg stoppede efter jeg havde kæmpet med eksaminer i et halvt år, fordi min mor blev syg af kræft og jeg ikke kunne fokusere på studiet. Nu er min mor kommet sig og jeg arbejder som it/økonomi konsulent i en it virksomhed og på onsdag flytter jeg et år til deres afdeling i asien hvor jeg vil have ansvaret for deres kunder i asien. Jeg synes det er så vildt hvad der kan ske på et år og så skønt at vide at tingene kan vende når man mindst venter det.

  Chris B

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   HOLD DA OP for en rejse.. hvor lyder den både hård og spændende. Det er nemlig ret vildt hvor hurtigt tingene kan ændre sig 🙂 Og hvor er det dejligt din mor er kommet sig <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isa

  Man kan på ingen måde forudse sin fremtid, og man kan derfor heller aldrig vide, hvad der er det helt rigtige studie på sigt. Måske man har flere “helt rigtige”? Jeg troede hele min gymnasietid, og også før det, at jeg skulle en bestemt vej, og søgte ind direkte efter gymnasiet. I perioden, hvor jeg gik og ventede svar, mærkede jeg dog efter for første gang længe, og pludselig mærkede jeg, at jeg slet ikke håbede på at komme ind på “drømmestudiet”. Så i stedet tog jeg et sabbatår, hvor jeg arbejdede og gjorde mig en masse erfaringer. Jeg var fuldstændigt på bar bund, hvad angår uddannelse, men til sidst valgte jeg at uddanne mig til socialrådgiver. Jeg har i dag været færdiguddannet de seneste 6 år, og er netop ved at afslutte en tre-årig diplomuddannelse, som jeg har læst ved siden af mit job. Jeg føler, jeg har ramt helt rigtigt, i hvert fald for nu, men hvem ved hvad fremtiden bringer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ja det er helt rigtigt, det kan også pludselig tage en drejning man ikke have forudset. Spændende du også er socialrådgiver og snart med diplomuddannelse. Ja det er jo lige det, man aner ikke hvad fremtiden bringer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • V

  Jeg læste med på bloggen, dengang du startede på Kina studiet, og jeg ville gerne selv læse kinesisk, fordi det lød mega sejt og spændende.
  Har selv været et par uddannelser igennem, og er nu endt på Kea på et studie, som jeg synes er spændende, men en masse personlige ting gør, at det er svært at holde motivationen oppe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Dejligt at høre, så har du været herinde længe, fedt :)! Hmm ja, det personlige kan virkelig nogengange gøre det rigtig svært, at holde fokus på sit studie, det kender jeg alt til!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vildt spændende! Det ser sådan ud på billederne 🙂 Hvilken sal boede du på? Det ser virkeligt højt ud.

  Jeg startede med dekoratør uddannelsen, men det har været svært at finde en praktikplads. Jeg læser til pædagog og er færdig om 1 år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ja det var virkelig spændende. Vi boede på 19. etage – MEGET højt.. og ikke så sjovt når man har elevator skræk :O 😉

   Det lyder også spændende, og dejligt du snart er færdig :)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  ÅH hvor er det et vigtigt indlæg! Jeg tror nemlig riiiigtig mange går på det forkerte studie, men ikke tør ændre det, for “hva så?”. En vejleder sagde nemlig til mig “mange har de tanker du har, men de færreste tør gør noget ved dem”. Jeg startede på et (forkert) studie – og efter 1. semester med en helt forkert følelse i maven og mange tårer, stoppede jeg 2 uger inde i 2. semester. Mod forventning kom jeg ind på mit drømmestudie – dog i en anden by. MEN jeg er landet på det helt rigtige studie og sted, og den følelse er alle bekymringerne værd! 🙂 det er så synd for alle dem som formentlig ender i en krise når de er færdiguddannede, kommer i job og finder ud af, at det bare IKKE er dem.. For hva så?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Helt enig J. Hvor er det bare godt og sejt du også fulgte din mavefornemmelse, et studie er jo ikke bare 3-6 år af ens liv, det er resten af livet, en investering i fremtiden, og hvis man har ondt i maven og tårer ned ad kinderne hver dag, så er det højst sandsynlig heller ikke lige dét, der ville give den største lykke i et fremtidigt job. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg har også studeret kinesisk på KU – min onkel havde en kinesisk kone og har altid været fascineret af den asiatiske kultur plus jeg læste kinesisk på aftenskole, men endte med næsten at knække nakken på det (jeg er slet ikke god til sprog og KUs metode passer ikke særlig godt med den måde jeg lærer på). Efter et ekstra sabbatår fandt jeg frem til at jeg skulle læse Katastrofe og Risikomanagement på Metropol – et studie som jeg er rigtig glad for og som også gav mig mulighed for at arbejde i 2-3 måneder i Nepal 🙂 Dog er jeg stadig ikke sikker på hvad jeg vil når jeg snart bliver færdig og har været (og er stadig) maks presset over uddanelsesloftet…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ja Kinesisk er også helt vanvittigt – og enig i KUs metode ikke altid er liiige god (helt enig faktisk). Det lyder ellers spændende det du læser, hvad kan du eksempelvis med det – er ret nysgerrig og kender det ikke så godt :)? Men ja, uddannelsesloftet er virkelig noget lort, for at være ærlig, og jeg kan stadig føle mig presset, selvom jeg ER færdig, fordi det gælder fandme om at vælge rigtigt nu :O

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  “Nogle gange kan man bare først mærke dét, når man står i en situation man troede var rigtig, men som slet ikke er det. Det er fandeme svært at vide på forhånd.”

  Bam! Med den sætning rammer du lige ned i, hvordan har jeg haft det. Jeg startede på det, jeg troede var mit drømmestudie. Men først da jeg stod i det, gik det op for mig, at det var helt forkert og ikke ville gøre mig glad.
  Det er så vigtig en pointe at slå fast – det er helt okay at skifte mening, og du har ikke fejlet, bare fordi du tog fejl af, hvad du egentlig ville. Det prøver jeg i hvert fald at slå fast over for mig selv lige nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Åhhh ja det er nemlig lige præcis ikke til at vide inden. Ja det er nemlig helt rigtigt, man har IKKE fejlet, man tog et valg, det var ikke det helt rigtige, så man har taget et nyt. Det er da ALT andet end at fejle. Jeg ville synes det var at fejle, hvis man blev i noget man ikke følte var rigtigt og måske ikke så den mest vidunderlige fremtid i, bare fordi det måske i andres øjne ville være ‘den rigtige’ beslutning 🙂 Jeg synes det er godt du har mærket efter også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Kina studier lyder virkelig fantastisk. Jeg har selv været i Kina og er meget betaget af landet. Og hatten af for at lære kinesisk.
  Jeg læser selv til jordemoder. Det er så vigtig at finde det man brænder for. Godt du også fandt dit 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Jaaa Kina ér virkelig fantastisk, det er så fascinerende et land og kultur. Jordemoder lyder også spændende (og lidt uhyggeligt og svært ;)) men fedt du også har fundet det du brænder for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Jeg kender det alt for godt, det med at vælge noget også føle at noget mangler på ens studie… er selv fanget i det lige pt… Du gjorde din bachelor i kinesisk færdig, ik? Eller har jeg misforstået noget? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • MI CONFESIÓN

   Ja det er virkelig ærgerligt .. Jeg valgte at slutte LIGE inden BA, mest pga SU, selvom mange tænkte det var dumt. Men jeg havde de beviser og den erfaring jeg skulle bruge derfra 🙂 Hvad læser du nu?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Undskyld | En læser deler